29 lipca 2014

Tropikalny deser: ananas skąpany w rumie i miodzie

Przepyszny i bardzo efektownie wyglądający deser. Zadziwiające połączenie ananasa, miodu, rumu i... oregano. Przepis dostałam kiedyś od znajomej. Polecam. Szybki i wywołujący estetyczne wrażenia.
Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały? Jeśli liść ze środka wychodzi bardzo łatwo - śmiało możecie go kupić!

Potrzebujemy ( 4 porcje):
- 1 dojrzały ananas, 
- 5 - 6 łyżek miodu, 
- 6 - 8 łyżek rumu,
- 2 łyżki oregano,
- bita śmietana.

Opłukać liście ananasa i poprzycinać by zgrabniej wyglądały na talerzu. Przekroić ananasa razem z liśćmi na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz na pół - również razem z liśćmi. Wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Nie wyrzucać łódeczki ze skórki. Ananas w środku ma twardy "pień", który nie jest smaczny, usuwamy go i wyrzucamy. Kostki ananasa wrzucić do miski. Dodać miód, rum i oregano. Wymieszać. Pozostawić przynajmniej na godzinę, by przesiąkło swoimi zapachami i smakami. Po tym czasie kostki ananasa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy, aż będą mocno ciepłe. Rozdzielić po równo kostki ananasa, polać sosem, ozdobić bitą śmietaną.

16 lipca 2014

Sałatkowo: prawdziwa grecka!

Kto w Grecji był wie, że grecka sałatka u nich wygląda zdecydowanie inaczej niż się u nas przyjęło... :) Często zdarza się, że dodajemy do niej jeszcze sałatę, czosnek...i choć to wszystko się razem super komponuje - nie jest jednak prawdziwą grecką sałatką. 
Sałatkę podałam z grzankami - pokrojoną w plastry bułkę posmarowałam masłem i wycisnęłam czosnek - do piekarnika, funkcja grill na ok. 10min.

Potrzebujemy:
- ogórek, 
- pomidor, 
- papryka, 
- czarne oliwki, 
- czerwona cebula, 
- ser feta (wg mnie najlepszy jest z Lidla ser typu bałkańskiego), 
- oliwa z oliwek, 
- oregano.


Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórek pokroić w grubsze półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę umyć, pokroić w plastry (opłukać z pestek). Dorzucić oliwki. Na wierzch położyć plaster sera feta.Całość skropić oliwą z oliwek, posypać oregano.



14 lipca 2014

Kebab

Coś dla miłośników kebabów, choć wiadomo, ze to nie takie jak być powinno... :) Dużo warzyw, pyszne mięsko... czego chcieć więcej...? :) Przepis od Pauliny.


Potrzebujemy (4 porcje):
- 4 chlebki pita (u mnie ciabatta...),
mięso:
- 1 filet z kurczaka, 
- oliwa,
- sól, pieprz, curry, papryka ostra i słodka, 
surówka:
- 1/2 małej główki kapusty czerwonej, 
- mała cebulka, 
- sól,
sos:
- 5 łyżek jogurty naturalnego,
- 3 - 4 ząbki czosnku, 
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, 
pozostałe:
- pomidor,
- ogórek, 
- cebula, 
- folia aluminiowa.

Kapustę i cebulę drobno posiekać, ugnieść z solą i odstawić przynajmniej na godzinę. 
Kurczaka umyć, oczyścić z włokien. Pokroić w drobną kostkę. Zamarynować w oliwie, soli, pieprzu, curry, papryce słodkiej i ostrej. Odstawić na godzinę. 
W między czasie pokroić: pomidory, ogórki, cebulę.
Przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie - wymieszać, doprawić do smaku. 
Kurczaka usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. 
Ciabattę faszerować: kapusta, warzywa, mięso, sos. Zawinąć w folię i... smacznego :)    

5 lipca 2014

Sałatkowo: kurczak w musztardowym sosie

Kolejna pyszna propozycja z bloga Pauliny. Sałatka sycąca, dobrze się prezentująca i smaczna :) Sałatkę podałam również z bagietką czosnkową... :) Polecam! 

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 2 spore garście miksu sałat, 
- 1/2 papryki, 
- kilka pomidorków koktajlowych, 
- kilka rzodkiewek, 
- 1 filet z kurczaka,
- sól, 
- curry, 
- papryka ostra i słodka, 
- zioła prowansalskie, 
Sos musztardowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
- musztarda, 
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.

Pierś z kurczaka przygotowujemy ok. 2godz. przed podaniem sałatki. Myjemy i oczyszczamy mięso ze wszystkich włókien. Wcieramy dużą ilość przypraw: sól, curry, papryka ostra i słodka oraz zioła prowansalskie. Wkładamy mięsko do rękawa, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st., przez ok. 20min. 
Przygotować sos: wszystkie składniki zmieszać ze sobą - doprawić do smaku.

W międzyczasie warzywa umyć. Na talerzu ułożyć sałatę i pokrojone warzywa. Trochę przestudzonego kurczaka kroimy w plastry i układamy na sałacie. Polać sosem.

3 lipca 2014

Muffinki na drugie śniadanie

Parę lat temu znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i zapisałam w swoim notesiku. Kilka razy już wypróbowany i za każdym razem wychodzi wyśmienicie. Muffinki idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły :) 

Potrzebujemy: 
- 185ml oleju, 
- 300g cukru trzcinowego (może być biały) + do posypania, 
- 125ml mleka, 
- 3 jajka, 
- 450g mąki, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 50g płatków owsianych, 
- 1/2 łyżeczki cynamonu, 
- 1 jabłko,
- 2 banany,
- 250g malin.

Nagrzać piekarnik do 180st. W większej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 płatków owsianych, cynamon oraz rozgniecione widelcem banany i kilka malin. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, mleko i dobrze wymieszać. Do mąki dodać ubite jajka i dobrze wymieszać. Wlać do foremek do 3/4 wysokości, posypać pozostałymi płatkami owsianymi i brązowym cukrem, położyć po 1 dużej lub 3 - 4 małe maliny na każdą muffinkę. Piec ok. 25min - do suchego patyczka.