13 maja 2016

Sernik TWIX

Już dawno miałam w planie ten sernik, ale nie było okazji... W zeszłą sobotę córka zostawiona pod czujnym okiem babci pozwoliła mi upiec ciasto! :) Padło na sernik z TWIXami, bo jest szybki i idzie z nim bardzo sprawnie... ale od czegoś trzeba zacząć... ;) 

Potrzebujemy (tortownica 22cm):
spod: 
- 180g herbatników razowych, 
- 70g masła, 
masa serowa: 
- 800g sera twarogowego z wiaderka (u mnie Jasienica), 
- 250ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, 
- 1szkl cukru, 
- 1 budyń śmietankowy, 
- 4 jajka, 
- 200g twix'ów
polewa:
- 250g gotowej masy krówkowej. 

Ciastka zmielić w blenderze i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wykładamy je na dno formy, dociskamy i zostawiamy w lodówce na ok. 30min. 
Ser, śmietanę, cukier, proszek budyniowy i jajka umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników. TWIXy pokroić w ok 1cm kawałki i dodać do masy serowej - wymieszać. Wylać na spód ciasteczkowy. Włożyć do piekarnika, piec ok 70min w 170st. Odstawić do wystudzenia, a na noc włożyć do lodówki. 
Rano ściągnąć obręcz tortownicy. Masę krówkową przełożyć do miseczki, podgrzać chwilę w mikrofalówce i rozmieszać dobrze widelcem. Wylać na wierzch sernika, ewentualnie na wierzchu ułożyć pokrojone twixy i włożyć do lodówki na ok.3 godz., po tym czasie możecie się delektować :) 

9 maja 2016

Makowe ciasto na białkach

Przepis przygotowany jeszcze przed porodem, ale nie zdążył się pojawić... Już niedługo zamieszczę przepis na pyszny i szybki sernik, który udało mi się zrobić w ubiegłą sobotę... ;) To ciasto robiłam już dawno, dawno temu. Mając do dyspozycji białka postanowiłam tym razem by to właśnie ten piegusek nam osłodził poobiednią herbatę :) Proste, szybkie i smaczne :) 

Potrzebujemy: 
- 1szkl białek, 
- szczypta soli, 
- 1szkl cukru, 
- 1szkl mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1szkl suchego maku, 
- 0,5szkl stopionego i wystudzonego masła, 
- garść bakalii. 

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie zmiksować. Dodać mak, wymieszać, następnie bakalie i masło i ponownie wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w 180st przez ok 50min. Pierwsze 35 - 40min piec przykryte folią aluminiową.