25 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wyszło pyszne! Wilgotne, słodkie z kwaskowatą nutą rabarbaru. Mmm... na pewno do powtórzenia :) Jak tylko go spróbowałam, żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji ;) Polecam :) Przepis z Kuchni Doroty :)

Potrzebujemy (forma 24x24cm):
na ciasto:
- 1,5szkl mąki pszennej, 
- 1,5 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 
- 1szkl jogurtu greckiego, 
- 1szkl cukru, 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 
- 3 jajka, 
- 0,5szkl oleju rzepakowego, 
- szczypta soli, 
na wierzch:
- 200g rabarbaru, 
- 200g truskawek, 
- 2 łyżki cukru, 
- skórka otarta z 1 małej cytryny. 

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przekroić na pół i wrzucić do miski. Rabarbar obrać i pokroić na 2 - 3cm kawałki i dodać do truskawek. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, dodać do truskawek i rabarbaru. Zasypać cukrem i odstawić. 
Do miski wlać jogurt, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Pojedynczo wbijać jajka cały czas mieszając. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Wlać olej i wymieszać. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto. Na wierzch ułożyć owoce (łącznie z sokiem powstałym z truskawek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st. Piec do suchego patyczka - u mnie 35min w 175st., a kolejne 10min w 160st, gdyż środek nie chciał się dopiec. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze: