9 grudnia 2014

Kurczak w cieście i pestkach dyni

Bardzo lubię przepisy, które na swoim blogu umieszcza Kasia (klik). Najczęściej są trafione i zawsze wychodzą. Tak było i tym razem. Mimo braku dodatku w postaci ziemniaków czy ryżu obiad był bardzo sycący. Okazuje się, że wystarczy jedynie mięso z sałatą i nie trzeba się zawsze tuczyć ziemniakami :) 

Potrzebujemy (4 porcje): 
mięso:
- 2 piersi z kurczaka, 
- ok. 300g pestek dyni, 
- 2 jajka, 
- 140g mąki,
- 140ml mleka, 
- 3 szczypty proszku do pieczenia, 
- sól, 
- pieprz, 
- olej (do smażenia), 
sałatka:
- sałata masłowa, 
- suszone pomidory, 
- świeże pomidory, 
- papryka czerwona, 
- pół cebuli, 
- ser typu bałkańskiego,
dressing: 
- 4 łyżki oliwy, 
- 1 łyżka musztardy, 
- 1 łyżka musztardy francuskiej, 
- 1 łyżka octu winnego, 
- 1,5 łyżki miodu.

Przygotować sałatkę - na każdym talerzu osobno - umytą sałatę pociąć w paski i ułożyć na talerzu, na niej pokrojone pomidory (suszone i świeże), papryka pokrojona w kostkę i ser bałkański. Posypać drobno posiekaną cebulą. 
Przygotować dressing do sałatki: wszystkie składniki połączyć razem i wymieszać. 
Mięso umyć i oczyścić z wszystkich włókien. Przekroić na pół, by z jednego fileta powstały dwa. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko i jajka. Zmiksować, by powstało gładkie ciasto. Przelać do głębokiego talerza. Do drugiego talerza nasypać pestki dyni (nie wszystkie naraz - dosypywać). Filet zamoczyć w cieście, a następnie w pestkach dyni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać. 
Przed podaniem sałatę polać dressingiem.  

1 komentarz: