Przepis znaleziony na stronie Lawendowy Dom. Postanowiłam zrobić go w ubiegłym tygodniu na obiad. Podałam na ciepło. To taka... frittata na kruchym cieście ;) Ogólnie polecam.
Potrzebujemy (4 - 6 osób):
ciasto:
- 150g mąki pszennej,
- 75g masła,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 50g wody,
nadzienie:
- 4 jajka,
- 100ml śmietany 18%,
- 250g świeżego szpinaku,
- cebula,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- ząbek - dwa czosnku,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przygotować ciasto: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym TM i wymieszać 20sek./obr.4. Następnie wymieszać 10sek./obr. wsteczne 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę. Widelcem zrobić dziurki w dnie. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Szpinak umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć ok 3 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto. Śmietanę wymieszać z jajkami. Wylać na szpinak. Ugotowane jajka pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Piekarnik nagrzać do 210st i piec 5min. Obniżyć temperaturę do 190st. i piec kolejne 40min do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz