Wyjątkowy przepis, na wyjątkowy czas. W tym roku wszystko jest inne i różni się od lat ubiegłych. Mamy inną wiosnę, inne święta Wielkanocne... Smutny świat Nam się zrobił... Dlatego, by go trochę rozweselić, w te święta Wielkanocne przygotowałam sernik z mango.
Nie będzie to na pewno mój nr.1, jednak jest bardzo ciekawy w smaku, mocno wyczuwalne jest mango - także idealny dla wielbicieli tego owocu ;)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.
Potrzebujemy:
spód:
- 150g ciastek pełnoziarnistych typu digestive,
- 40g roztopionego masła,
sernik:
- 400g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie, lub w TM 2x1min obroty 6),
- 500g pulpy z mango (u mnie z puszki),
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 130g cukru pudru,
- 22g żelatyny w proszku,
- 70ml zimnej wody,
- 300ml śmietany kremówki, schłodzonej,
wierzch:
- 150ml śmietany kremówki, schłodzonej,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 granat.
Ciastka rozdrobnić (może być w TM), dodać masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia. Wyłożyć rozdrobnione ciastka, uklepać ręką, wyrównać.
Masa serowa - wszystkie składniki w temp. pokojowej (prócz schłodzonej kremówki).
W misie miksera umieścić twaróg (zmielony), pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować do utrzymania bezgrudkowej masy.
Żelatynę zalać 70ml wody i pozostawić na 10min. Po tym czasie postawić na niewielkim ogniu i rozgrzać, wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia! Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Dodać kolejne 2 łyżki i wymieszać, by nie było grudek. Gładką żelatynę dodać do masy serowej i od razu zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do masy serowej w 2 częściach i wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i pozostawić w lodówce na całą noc.
Kolejnego dnia ubić kremówkę z łyżeczką cukru pudru, wyłożyć na schłodzony sernik, posypać owocami granatu i podawać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz