27 kwietnia 2020

Sernik na zimno z mango

Wyjątkowy przepis, na wyjątkowy czas. W tym roku wszystko jest inne i różni się od lat ubiegłych. Mamy inną wiosnę, inne święta Wielkanocne... Smutny świat Nam się zrobił... Dlatego, by go trochę rozweselić, w te święta Wielkanocne przygotowałam sernik z mango. 
Nie będzie to na pewno mój nr.1, jednak jest bardzo ciekawy w smaku, mocno wyczuwalne jest mango - także idealny dla wielbicieli tego owocu ;) 
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki. 

Potrzebujemy:
spód:
- 150g ciastek pełnoziarnistych typu digestive, 
- 40g roztopionego masła, 
sernik:
- 400g twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie, lub w TM 2x1min obroty 6), 
- 500g pulpy z mango (u mnie z puszki), 
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 
- 130g cukru pudru, 
- 22g żelatyny w proszku, 
- 70ml zimnej wody, 
- 300ml śmietany kremówki, schłodzonej, 
wierzch: 
- 150ml śmietany kremówki, schłodzonej, 
- 1 łyżeczka cukru pudru, 
- 1 granat. 

Ciastka rozdrobnić (może być w TM), dodać masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia. Wyłożyć rozdrobnione ciastka, uklepać ręką, wyrównać. 
Masa serowa - wszystkie składniki w temp. pokojowej (prócz schłodzonej kremówki). 
W misie miksera umieścić twaróg (zmielony), pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować do utrzymania bezgrudkowej masy. 
Żelatynę zalać 70ml wody i pozostawić na 10min. Po tym czasie postawić na niewielkim ogniu i rozgrzać, wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia! Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Dodać kolejne 2 łyżki i wymieszać, by nie było grudek. Gładką żelatynę dodać do masy serowej i od razu zmiksować. 
Śmietankę ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do masy serowej w 2 częściach i wymieszać. 
Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i pozostawić w lodówce na całą noc. 

Kolejnego dnia ubić kremówkę z łyżeczką cukru pudru, wyłożyć na schłodzony sernik, posypać owocami granatu i podawać!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz