Jakież one były pyszne, a jakie OLBRZYMIE :D Spokojnie można zrobić mniejsze i wyjdzie ok.18szt myślę. Przepis od Tysi. POLECAM!
Potrzebujemy (12szt.):
ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 100g roztopionego masła, przestudzone,
- 40g świeżych drożdży,
- 250ml mleka letniego (nie gorącego),
- 2 jajka,
- 70g cukru,
masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżka cukru pudru,
kruszonka:
- 3 łyżki masła roztopionego,
- 4 łyżki maki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
dodatkowo:
- 100g rabarbaru (obranego i pokrojonego w plasterki),
- 200g truskawek, pokrojonych w plastry,
- 1 roztrzepane jajko.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie TM i wyrobić, odstawić na ok 1-1,5godz pod ściereczką. W tym czasie przygotować kruszonkę, do rozpuszczonego masła dodać mąkę i cukier puder, wymieszać dobrze, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, wyrobić przez chwilę i podzielić na równe części (przyda się waga kuchenna). Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kuleczki, ułożyć w odstępach na blaszkach, przykryć i pozostawić na 10min.
W tym czasie wyciągnąć z zamrażarki kruszonkę i zetrzeć ją na tarce.
Twaróg umieścić w misce, dodać żółtko, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Dokładnie wymieszać.
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie, w środku umieścić masę serową, ułożyć rabarbar i truskawki. Boki drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką.
Piec w 180st., termoobieg ok 25min. Gry będą mocno rumiane wyciągnąć na kratkę do przestudzenia i.... wsuwać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz