14 marca 2017

Brokułowa z fetą

Brokuł jest, chęć na brokułową też. No to jest :) Częściowo z kolekcji na TM "Treściwe zupy", ale z moimi zmianami. 
Zdjęcie robione mydelniczką :P Przepraszam za jakość, ale mój telefon jest w serwisie...

Potrzebujemy (5 porcji):
- 100g cebuli, 
- 2 ząbki czosnku,
- 15g masła, 
- 150 - 200g ziemniaków, 
- 1 brokuł (różyczki ok. 400g), 
- 1 łyżeczka koncentratu warzywnego z TM, 
- 700g wody,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu, 
- 200g sera feta. 

Do naczynia miksującego wrzucić pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać masło i dusić 3min./120st/obr.1. Dodać obrane ziemniaki i umyte różyczki brokuła. Rozdrobnić 8sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia, ewentualnie troszkę poruszać i czynność rozdrabniania powtórzyć. Dodać koncentrat z TM i wodę. Gotować 12min./100st./obr.2. Dodać jogurt naturalny, sól, pieprz, 75g pokrojonego w kostkę sera feta i zmiksować 1min./obr.5 stopniowo zwiększając do obr.10. 
Podawać na ciepło z paroma kostkami sera feta. U mnie dodatkowo starłam na tarce odrobinę oscypka. 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zupki ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis - u nas zupki gotujemy na filtrowanej wodzie z naszego filtra zamontowanego na ujęciu wody w kuchni - tak smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń