Fajny pomysł na obiad zaczerpnięty z Kwestii Smaku, w miarę szybki i godny polecenia.
Potrzebujemy:
pulpeciki:
- 500g filetu z indyka, zemleć,
- 30g jasnej bułki + 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki kaparów,
- 10 oliwek,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 400ml bulionu,
dodatkowo:
- 200g makaronu kolanka
- tarty parmezan,
- ew. świeża bazylia.
Do dużego garnka wlać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać pomidory z puszek i zagotować. Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli, gotować ok. 30min.
Do zmielonego mięsa dodać namoczoną w mleku bułkę, posiekane kapary, oliwki, rodzynki, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i jedną masła, i obsmażyć pulpeciki.
Jeśli robicie wszystko w jeden dzień to w tym momencie do sosu dodajecie makaron i gotujecie 5min. Potem dodajecie pulpeciki i całą zawartość patelni, mieszacie i gotujecie jeszcze 15min.
Ja dzieliłam to na dwa etapy, bo obiad szykowałam dzień wcześniej. Żeby makaron nie napęczniał od sosu i nie zjadł go całego to po obsmażeniu pulpeciki dodałam do sosu pomidorowego razem z zawartością patelni, a na drugi dzień ugotowałam osobno makaron i wymieszałam z sosem. Wyszło super.
Przed podaniem posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz