1 października 2014

Indyk tymiankiem pachnący z gotowaną marchewką

Moja mama nauczyła mnie robić tą bardzo prostą i smaczną potrawkę z indyka. Polecam każdemu, mięsko jest soczyste i bardzo aromatyczne. Tym razem podałam z gotowaną marchewką i kopytkami z kaszy jaglanej... ;) Kopytka znajdziecie tutaj: KLIK :)  


Potrzebujemy:
- 60dag filetu z indyka, 
- 1 marchewka, 
- 1 cebula,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- tymianek.

Mięso umyć i oczyścić. Pokroić w 1,5cm pasy w poprzek włókien, każdy oprószyć solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Obtoczyć z dwóch stron w mące. Smażyć do zarumienienia. 
W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w grubsze plastry i włożyć do średniej wielkości rondelka. Cebulę obrać ze skórki pokroić w ćwiartki i dodać do garnka. Usmażone mięso układać na marchewce i cebuli. Wlać na patelnię trochę ciepłej wody, zamieszać, a następnie wlać całość do garnka. Posypać z wierzchu mąka. Do garnuszka wlać wodę i oblać nią mięso tak, by mąka się rozpuściła. Postawić na średnim ogniu, przykryć i dusić jeszcze ok. 15-20 minut. 

Potrzebujemy
:
- 1op. mrożonej marchewki junior, 
- 1/2szkl wody, 
- 1 łyżeczka cukru, 
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła.

Marchewkę wrzucić do naczynia z grubym dnem, wlać wodę, dodać masło, sól i cukier. Przykryć. Postawić na niewielkim ogniu i gotować do miękkości (ok. 20 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz