Sałatka prosto ze strony kuchnia.it i słonecznej Toskanii. Mój dzisiejszy lunchbox :) I jutrzejszy... :) I może kolacja jeszcze... :)
Potrzebujemy:
- 1 cebula czerwona,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 ogórek,
- kromka - dwie białego pieczywa,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w drobne piórka. Przełożyć do miseczki, zalać octem i odstawić na ok. 30min. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, kromki pokroić w średnią kostkę i skropić łyżką oliwy i wrzucić na patelnię. Podsmażyć.
Pokrojone pomidory i ogórki przełożyć do miseczki. Cebulę odsączyć z octu i dodać do warzyw. Dodać 4 łyżki oliwy. Wymieszać. Przed podaniem dodać wystudzone grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz