Potrzebujemy:
- 0,5szkl kaszy jaglanej,
- 0,5kg ziemniaków,
- 1szkl mąki ziemniaczanej,
- sól.
Zagotować 1szkl wody. Kasze jaglaną wysypać na sitko, przepłukać wodą i wrzątkiem (pozwoli to pozbyć się goryczki - tak przynajmniej informuje mnie opakowanie). Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować, aż wchłonie wodę. Wystudzić.
Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzić. Zemleć.
Do miski wrzucić ziemniaki, kaszę, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest lejące - dodajemy mąki (ja musiałam dodać jeszcze 0,5szkl). Jeśli ciasto jest za suche - dodajemy zimną wodę. Formować wałeczki i odcinać krótkie kawałki formując kopytka. Ja dociskałam je delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, by powstała krateczka.
Ugotować w osolonym wrzątku, nie mieszać, czekać aż same wypłyną.
jakie ładne :)
OdpowiedzUsuń