24 września 2014

Tiramisu

Włoski, przepyszny, rozpływający się w ustach deser. Uwielbiam i najbardziej lubię go w takiej postaci, ale zdarza się, że robię go również w pucharkach. Nie można go nie lubić - jest po prostu... idealny!! Dziś na większej tortownicy, stąd tylko 2 warstwy, ale polecam zrobić 3 warstwy w tortownicy o średnicy ok. 15 - 18cm. 

Potrzebujemy: 
- 8 żółtek,
- 0,5szkl cukru, 
- 500g serka mascarpone, 
- 1 filiżanka mocnej kawy, 
- 50 - 80ml koniaku lub whisky,
- 2 opakowania biszkoptów, 
- kakao.

Zaparzyć mocną kawę i odstawić do wystudzenia. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, aż masa uzyska jasny kolor. Dodawać po łyżce serka mascarpone i ciągle ucierać. 
Do wystudzonej kawy dodać whisky. 
Przygotować tortownice. Każdy biszkopt nasączamy kawą i układamy na dnie tortownicy, tak by całe dno było zakryte. Na biszkopty położyć 1/3 masy serowo - jajecznej, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów (tutaj już mogą pojawić się dziury pomiędzy biszkoptami), położyć 1/3 masy i ułożyć kolejną - ostatnią już warstwę biszkoptów, wylać pozostałą część masy, wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać kakao. 


1 komentarz: