Włoski, przepyszny, rozpływający się w ustach deser. Uwielbiam i najbardziej lubię go w takiej postaci, ale zdarza się, że robię go również w pucharkach. Nie można go nie lubić - jest po prostu... idealny!! Dziś na większej tortownicy, stąd tylko 2 warstwy, ale polecam zrobić 3 warstwy w tortownicy o średnicy ok. 15 - 18cm.
Potrzebujemy:
- 8 żółtek,
- 0,5szkl cukru,
- 500g serka mascarpone,
- 1 filiżanka mocnej kawy,
- 50 - 80ml koniaku lub whisky,
- 2 opakowania biszkoptów,
- kakao.
Zaparzyć mocną kawę i odstawić do wystudzenia. W tym czasie żółtka
utrzeć z cukrem, aż masa uzyska jasny kolor. Dodawać po łyżce serka
mascarpone i ciągle ucierać.
Do wystudzonej kawy dodać whisky.
Przygotować tortownice. Każdy biszkopt nasączamy kawą i układamy na
dnie tortownicy, tak by całe dno było zakryte. Na biszkopty położyć 1/3
masy serowo - jajecznej, ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów
(tutaj już mogą pojawić się dziury pomiędzy biszkoptami), położyć 1/3
masy i ułożyć kolejną - ostatnią już warstwę biszkoptów, wylać pozostałą
część masy, wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej
na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.
Mmm, moje ukochane... :)
OdpowiedzUsuń