Potrzebujemy:
ryż:
- 1,5szkl ryżu do sushi,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
pozostałe:
- nori,
- łosoś wędzony,
- ogórek,
- sezam,
- pasta wasabi,
- majonez,
- sos do sushi - u mnie Teryaki Mirin.
Ryż opłukać, zmieniając wodę (ok. 7 razy - do klarowności wody). Ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy ryż się gotuje przygotowujemy zaprawę. Czyli ocet ryżowy, cukier i sól delikatnie podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy ryż będzie gotowy bierzemy drewnianą łopatkę po której lejemy powoli zaprawę i "tniemy" ryż - delikatnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Ogórek myjemy, przekrawamy na 4 prążki, wycinamy trochę miąższu i przekrawamy jeszcze na 2 podłużne prążki. Sezam delikatnie przyrumieniamy na suchej patelni.
Sushi Maki - z ogórkiem i wasabi
Rozłożyć bambusową matę, położyć 1 plaster nori (błyszczącą stroną do spodu). Przygotować miskę z zimną wodą, w której będziemy moczyć dłonie, dzięki czemu ryż nie będzie się nam kleił. Rozkładamy ryż na plastrze nori zostawiając od góry wolny brzeg na ok. 2cm. Warstwa ryżu nie powinna być wyższa niż 1cm. Na ok. 1/3 wysokości ryżu smarujemy wąski pasek wasabi, posypujemy sezamem i układamy ogórka. Zwijamy ciasno i kroimy w plastry nie grubsze niż 2cm.
Sushi Maki - z ogórkiem i łososiem
Rozłożyć bambusową matę, położyć 1 plaster nori (błyszczącą stroną do spodu). Przygotować miskę z zimną wodą, w której będziemy moczyć dłonie, dzięki czemu ryż nie będzie się nam kleił. Rozkładamy ryż na plastrze nori zostawiając od góry wolny brzeg na ok. 2cm. Warstwa ryżu nie powinna być wyższa niż 1cm. Na ok. 1/3 wysokości ryżu smarujemy wąski pasek majonezu, układamy łososia i ogórek. Zwijamy ciasno i kroimy w plastry nie grubsze niż 2cm.
Posypujemy do dekoracji sezamem. Podajemy z sosem do sushi.
Jeju jak ja bym zjadła sushi :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńdomowe sushi jest najlepsze!
OdpowiedzUsuń