30 września 2014

Batoniki musli

Czasami potrzebujemy przekąski na szybko - nie zdążymy przyszykować sobie lunchu do pracy i wtedy idealnie się sprawdzi baton musli. 
Moja ocena - najwyższa! Bardzo, bardzo lubię :) 
p.s. następnym razem dodam jeszcze troszkę czekolady :) 

Potrzebujemy: 
- 1 puszka mleka zagęszczonego (skondensowanego) niesłodzonego (lub słodzonego jeśli tak wolicie), 
- 250g płatków owsianych górskich, 
- 80g wiórków kokosowych, 
- 100g suszonej żurawiny, 
- 75g ziaren sezamu, 
- 75g ziaren słonecznika, 
- 120g orzechów nerkowca. 

Mleko wlać do garnuszka i zagrzać. W międzyczasie wszystkie składniki odmierzyć do dużej miski. Wlać ciepłe mleko i dobrze wymieszać. Blachę (ok. 23x34cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę musli i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 130st na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć, odczekać 15min. Po tym czasie pokroić na osobne batony, ale nie odrywać - pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz