Kolejna włoska propozycja ze strony kuchnia.it. Sos beszamelowy zrobiłam z podwójnej ilości masła i mąki, bo nie chciał mi zgęstnieć. Wrażenia: rewelacja! Idealne. Pyszne! Polecam!! Nie tylko na obiad, ale również jako ciepłe danie na jakieś spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.
Potrzebujemy:
- op. makaronu cannelloni,
- 1 kulka mozzarelli,
farsz:
- 2op. mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 500g sera ricotta,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- sól,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
sos beszamelowy:
- 40g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250ml mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Farsz: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć (uważać, by nie zbrązowiał). Dodać szpinak i czekać, aż się rozmrozi. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Sos pomidorowy: Do mniejszego rondla dać pomidory, sól i cukier. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 8min bez przykrycia.
Sos beszamelowy: W trzecim rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć (nie dopuścić by zbrązowiało). Dodać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy i rozprowadzić po całej powierzchni. Nieugotowany makaron nadziewać farszem i układać ściśle w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. Polać beszamelem, a na wierzch ułożyć porwaną mozzarellę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. i zapiekać ok. 30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz