14 grudnia 2015

Kokosowe naleśniki

Znalezione u Asi i nie zawiodły! :) Pyszne są! :) Szkoda tylko, że tak niewiele ich wychodzi z jednej puszki mleczka. Podałam z konfiturą z borówek, słodyczy było aż nad to! :) 

Potrzebujemy (6szt.):
- 400ml mleczka kokosowego, 
- 2 jajka, 
- szczypta soli, 
- 3 łyżki cukru, 
- 100g mąki ryżowej,
dodatkowo:
- konfitura,
- cukier puder.

Mleczko przełożyć do garnka i lekko podgrzać - do uzyskania jednolitej konsystencji. Ściągnąć z ognia (ew. przestudzić), dodać jajka, sól, cukier i mąkę - zmiksować na jednolitą masę. Przykryć i odstawić przynajmniej na 30min. Po tym czasie smażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Posmarować konfiturą, złożyć i oprószyć cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. Interesujące! Czuć smak kokosa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekko tak, natomiast nie jest on wybijający się... ale mogę być nieobiektywna, bo kokos bardzo lubie ;)

      Usuń