21 grudnia 2015

Tort dla Połówka

Mój kochany Połówek obchodził niedawno swoje święto, z tej okazji postanowiłam zrobić dla niego tort... Bardzo pracochłonny, ale efekt wart pracy ;) Masa kokosowa wg Ewy Wachowicz. 


Wszystkiego najlepszego Połóweczko moja, spełnienia wszystkich marzeń! :* <3


Potrzebujemy: 
biszkopt mały i biszkopt na roladę:
- 4 jaja, 
0,6szkl cukru,
- 0,6szkl mąki pszennej, 
- 0,2szkl proszku budyniowego czekoladowego (w biszkopcie na roladę zmienić budyń na mąkę ziemniaczaną),
biszkopt większy:
- 6 jaj,
- mniej niż 1szkl cukru,
- mniej niż 1szkl mąki pszennej, 
- niecałe 0,5szkl proszku budyniowego czekoladowego, 

masa kokosowa: 
- 500g masła, 
- 1,5szkl mleka, 
- 400g wiórków kokosowych, 
- 300g cukru,
- 2 łyżki spirytusu,
masa maślana do przełożenia rolady i pod lukier: 
- 250ml mleka + 125ml osobno,
- 0,5szkl cukru,
- 1 żółtko, 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1,5 łyżki mąki pszennej, 
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ok. 270g masła,
- 2 łyżki spirytusu,
dodatkowo:
- lukier plastyczny,
- pusta puszka po piwie, 
- długi patyczek np. bambusowy.

Najpierw upiec biszkopty (każdy wg poniższego schematu): białka oddzielamy od żółtek i ubić na sztywną pianę (można z odrobiną soli), pod koniec ubijania dodać cukier, po kolei dodawać żółtka. Mąki przesiać i delikatnie zmiksować (w przypadku biszkoptów z proszkiem budyniowym - proszku nie przesiewać). Wylać ciasto do formy, piec ok 30 - 40min w 160 stopniach (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z ok. 60cm wysokości opuścić w formie na podłogę. Postarać się to zrobić tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Wstawić na chwilę do uchylonego piekarnika po czym wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. 
Biszkopt na roladę - ciepły, zwinąć w czystą ścierkę i pozostawić tak do wystygnięcia. 
Masa kokosowa: mleko zagotować z cukrem i gotować ok 5min, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować kolejne 5min. Odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszysty krem, dodawać po łyżce masy kokosowej i miksować. Na końcu dodać spirytus. Masą przełożyć dwa ciemne biszkopty.
Masa maślana: do rondla wlać 250ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu. W tym czasie sporządzić w osobnym garnuszku mieszankę z mleka, żółtka, cukru waniliowego oraz obu mąk. Mątewką rozmieszać tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko zacznie się prawie gotować, powoli wlać mieszankę, cały czas mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puszysty krem, dodawać po łyżce wystudzonej masy i miksować. Na końcu dodać spirytus.  
Masą maślaną przełożyć roladę i obtoczyć roladę i tort. Udekorować i połączyć ze sobą. 





1 komentarz: