8 grudnia 2016

Chlebek ziołowy

Bardzo efektowny, ciekawy i przede wszystkim smaczny chlebek. Idealny na jakąś imprezę, spotkanie ze znajomymi. U nas zrobił wrażenie ;) Polecam!

Potrzebujemy: 
masło ziołowe: 
- liście z 6 - 7 gałązek natki pietruszki, 
- liście z 6 - 7 gałązek bazylii, 
- 1 ząbek czosnku, 
- 1 średnia cebula, 
- 120g miękkiego masła, 
- 1 łyżeczka soli, 
ciasto: 
- 600g mąki pszennej, 
- 300g letniej wody, 
- 40g świeżych drożdży, 
- 0,5 łyżeczki cukru, 
- 2 łyżeczki soli, 
- 50g oleju. 

Masło ziołowe: do naczynia miksującego wrzucić liście natki pietruszki i bazylii, dodać czosnek i cebulę. Rozdrobnić 8sek/obr.5. Dodać masło i sól i wymieszać 25sek./obr. 6. Przełożyć do miseczki, a naczynie umyć i osuszyć. 
Ciasto: do naczynia miksującego wlać wodę, drożdże, mąkę, cukier, sól i olej. Wyrobić ciast 2min./interwał. 
Stolnicę oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować (ok.40x40cm). Ciasto posmarować masłem ziołowym, pociąć na wstążki o szer ok.5cm i każdą wstążkę rozciąć przynajmniej na pół. Formę do pieczenia (najlepiej nie przeciekającą o śr ok 24cm) natłuścić masłem. Każdą wstążkę z ciasta zwinąć w harmonijkę i układać w formie - nie musi być ciasno, bo ciasto urośnie. 
Nagrzać piekarnik do 200st, grzanie góra/dół. Wstawić chlebek i piec ok.25min - sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone - u mnie nie było, więc włożyłam jeszcze na 15min, grzanie tylko dolne. Można podawać na ciepło. Ja podałam również z sosem czosnkowym.  

3 komentarze:

  1. ale fajny,na pewno smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb to moja zmora nigdy nigdy mi nie rośnie nie poddaje się i robie dalej a z przepisu pozwolę sobie skorzystać bo wygląda super :)

    Zapraszam :klik

    OdpowiedzUsuń