Potrzebujemy:
masło ziołowe:
- liście z 6 - 7 gałązek natki pietruszki, - liście z 6 - 7 gałązek bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 120g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka soli,
ciasto:
- 600g mąki pszennej,
- 300g letniej wody,
- 40g świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 50g oleju.
Masło ziołowe: do naczynia miksującego wrzucić liście natki pietruszki i bazylii, dodać czosnek i cebulę. Rozdrobnić 8sek/obr.5. Dodać masło i sól i wymieszać 25sek./obr. 6. Przełożyć do miseczki, a naczynie umyć i osuszyć.
Ciasto: do naczynia miksującego wlać wodę, drożdże, mąkę, cukier, sól i olej. Wyrobić ciast 2min./interwał.
Stolnicę oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować (ok.40x40cm). Ciasto posmarować masłem ziołowym, pociąć na wstążki o szer ok.5cm i każdą wstążkę rozciąć przynajmniej na pół. Formę do pieczenia (najlepiej nie przeciekającą o śr ok 24cm) natłuścić masłem. Każdą wstążkę z ciasta zwinąć w harmonijkę i układać w formie - nie musi być ciasno, bo ciasto urośnie.
Nagrzać piekarnik do 200st, grzanie góra/dół. Wstawić chlebek i piec ok.25min - sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone - u mnie nie było, więc włożyłam jeszcze na 15min, grzanie tylko dolne. Można podawać na ciepło. Ja podałam również z sosem czosnkowym.
ale fajny,na pewno smaczny
OdpowiedzUsuńChleb to moja zmora nigdy nigdy mi nie rośnie nie poddaje się i robie dalej a z przepisu pozwolę sobie skorzystać bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :klik
Piękny chlebuś 😆
OdpowiedzUsuń