14 grudnia 2016

Ciasteczka czekoladowe

Mega szybkie i mega pyszne. Znikają ze stołu w momencie :) Polecam! 

Potrzebujemy: 
- 140g gorzkiej czekolady, 
- 130g miękkiego masła, 
- 100g cukru, 
- 100g brązowego cukru, 
- 1 jajko, 
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 
- 180g mąki pszennej, 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1 szczypta soli. 

Piekarnik nagrzać do 180st. Dwie blach wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i rozdrobnić 3sek./obr.6. Przełożyć do miseczki. 
Do naczynia miksującego włożyć masło i oba cukry, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać 2min./obr.3. Dodać mąkę, sodę, proszek i sól. Wymieszać 40sek./obr.4. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i wymieszać 30sek./obr.2. Przy pomocy 2 łyżeczek tworzyć kulki wielkości orzecha laskowego i układać na blasze w odległości ok.5cm od siebie. Piec najpierw jedną, potem drugą blachę. Piec ok 10 - 12min, termoobieg. Wystudzić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz