Przepis z książki Kuchnia Śródziemnomorska. Przepyszne, wilgotne, lekko czekoladowe ciasto migdałowe. Bardzo szybkie, nie wymagające wiele pracy. Zmniejszyłam ilość czekolady i nie zrobiłam polewy czekoladowej, posypałam jedynie cukrem pudrem - przepis podaje już z moimi modyfikacjami. Wyśmienite! Szczerze polecam! :)
Potrzebujemy (forma 24cm średnicy):
- 150g czekolady gorzkiej,
- 250g mielonych migdałów (lub do zmielenia w TM),
- 250g cukru trzcinowego,
- 250g miękkiego masła,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 1 - 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
- cukier puder do posypania.
Rozgrzać piekarnik do 180st. Silikonową tortownicę natłuścić masłem (metalowe wyłożyć jeszcze papierem do pieczenia). Do naczynia miksującego wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Rozdrobnić 10ek./obr.9. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli mielicie sami migdały wrzucić je do naczynia miksującego i 8sek./obr.6 - ja potem dodałam już kupione mielone migdały. Przełożyć do naczynia z czekoladą.
W naczyniu miksującym umieścić cukier, masło, dodać jajka, proszek do pieczenia, kakao i ekstrakt z wanilii. Wymieszać 20sek./obr.7. Dodać czekoladę i migdały. Wymieszać 30sek./obr.6 - można sobie pomóc kopystką. Po tym czasie składniki zgarnąć na dno naczynia i jeszcze raz wymieszać 10sek./obr.6. Masę przelać do tortownicy. Piec ok. 1godz - do suchego patyczka. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i gotowe!
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.:) A w zwykłym mikserze też wyjdzie? Wesołych świąt tobie i rodzinie!:)
OdpowiedzUsuńWyjdzie, wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń