Kupiłam rabarbar z myślą o ciastku, a Tysia na swoim insta wrzuciła ciasto drożdżowe... Takiego smaka mi narobiła, że co powstało? :) Ciasto drożdżowe z rabarbarem od Tysi :) Polecam, pyszne! :) Fajne jako śniadanie - posmarowane masełkiem lub na wynos do pracy.
Potrzebujemy (blacha 20x30cm):
ciasto:
- 250ml mleka,
- 50g świeżych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- 150g cukru,
- 2 jajka,
- 30g masła w temp.pokojowej,
wierzch:
- rabarbar - tak na oko to 2szkl pokrojonego rabarabru,
kruszonka:
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 czubate łyżki schłodzonego masła.
Do naczynia TM wlać mleko, dodać drożdże i jedną łyżeczkę cukru, podgrzać 2min/37st./obr.1. Pozostawić na kilka minut, aż drożdże zaczną działać i się spienią. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, 8min./interwał. Dużą miskę natłuścić masłem, przełożyć do niej wyrobione ciasto (ciasto jest dość luźne), przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą w rękach, przygotowane pozostawić w lodówce lub zamrażarce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać. Ułożyć równomiernie pokrojony rabarbar. Kruszonkę zetrzeć na tarce i posypać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st., przez około 45min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz