Terrina zrobiona na majówkę, kiedy mieliśmy gości. Niestety - terrina - ilością przerosła liczbę moich gości ;) Smak - po moich zmianach - super! Przepis pochodzi z https://gotujmy.pl.
Potrzebujemy (duża keksówka):
- 1 świeży ogórek szklarniowy,
- 6 płatków żelatyny,
- 1kg chudego twarogu,
- 800ml śmietany 18%,
- ok. 100g tartego chrzanu (wg uznania, w oryginale o połowę mniej chrzanu),
- sól, pieprz.
Płatki żelatyny przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Ogórka pokroić w długie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Keksówkę wyłożyć folią i ułożyć ogórka na dnie i bokach formy (tak, by potem je jakby zamknąć). Oprószyć solą.
Twaróg, śmietanę i chrzan zmiksować. Dodać sól i pieprz, ponownie zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować, by wszystkie składniki się połączyły. Przełożyć delikatnie do przygotowanej keksówki. Nałożyć wystające ogórki na masę i zawinąć wystającą folią. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Pycha, świetny pomysł ☺
OdpowiedzUsuń