Wstyd! Tak dawno mnie tu nie było... Ciężko mi się zabrać do napisania przepisu i paru słów. Owszem - przepisy są z internetu, ale ja zawsze piszę je sama, po swojemu, i zawsze podaję źródło!
Może uda mi się zmobilizować i troszkę tutaj wrócić. Brakuje mi tego, ale tyle rzeczy chciałabym zrobić kiedy córka pójdzie spać... ;)
Na pierwszy ogień pęczak z warzywami z Kwestii smaku - z bloga, z którego najczęściej korzystam i najbardziej go lubię ;) Oczywiście z subtelnymi modyfikacjami. Z tego miejsca pozdrawiam Panią Asię :)
Potrzebujemy (porcja dla 4 - 5 osób):
- 2/3szkl pęczaku,
- 2szkl bulionu,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 0,5 łyżeczki kminu mielonego,
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- mała puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 100g sera żółtego.
Kaszę przepłukać i włożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, by pęczak wchłonął całą wodę.
W między czasie obrać drobno posiekać cebulę, zeszklić ją na oliwie na dużej patelni. Pokroić cukinię i paprykę, dodać do cebuli i smażyć, często mieszając. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany pęczak, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać, aż warzywa z puszki będą w temperaturze całej potrawy.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Przełożyć na talerze, posypać serem i ozdobić listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz