Potrzebujemy (4-5 porcji):
kurczak:
- 500-600g filetów z kurczaka,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 jajka,
sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki sosu słodkiego chilli,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 6 łyżek przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru,
do podania:
- ryż - 2 torebki,
- sezam,
- szczypiorek.
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Uprażyć sezam na suchej patelni i nastawić ryż do gotowania. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić.
Przygotować 3 talerze: na pierwszy wysypać mąkę ziemniaczaną, na drugim rozbełtać 2 jajka ze szczyptą soli, na trzeci wsypać mąkę pszenną i wymieszać z papryką słodką i czosnkiem.
Rozgrzać dużą patelnię z olejem rzepakowym. Kurczaka obtaczać najpierw w mące ziemniaczanej, potem w jajku, a następnie w mące pszennej z przyprawami i wrzucać na patelnię. Smażyć do zarumienienia, obustronnie. Mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (by odsączyć tłuszcz). Wylać z patelni pozostały tłuszcz, a wlać przygotowany sos. Wymieszać i zagotować, dodać kawałki kurczaka i smażyć razem ok. 2min.
Na talerz wyłożyć ryż, na to kurczaka, posypać podprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Uwielbiam azjatyckie przepisy, też niedługo do siebie taki wrzucę- czysto koreański od Koreanki. Będzie pyysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://kluskowy-garnek.blogspot.com/