5 maja 2020

Kurczak po koreańsku

Uwielbiam stronę Asi - Kwestia Smaku, zawsze znajduję tam wyśmienite przepisy, które chcę wypróbować. Czasami muszą długo czekać na swoją kolej, a czasami ich czas przychodzi bardzo szybko. Tak było z tym przepisem - nie dawno trafił na moją listę "do zrobienia", a dziś już jest zrobiony ;) I zjedzony, bo był bardzo pyszny! :) 

Potrzebujemy (4-5 porcji):
kurczak:
- 500-600g filetów z kurczaka, 
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 
- 6 łyżek mąki pszennej, 
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, 
- 2 łyżeczki suszonego czosnku, 
- 2 jajka,
sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 ząbki czosnku, 
- 4 łyżki sosu sojowego, 
- 4 łyżki sosu słodkiego chilli, 
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 6 łyżek przecieru pomidorowego, 
- 4 łyżki miodu, 
- 2 łyżki cukru, 
do podania: 
- ryż - 2 torebki, 
- sezam, 
- szczypiorek. 

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić. 
Uprażyć sezam na suchej patelni i nastawić ryż do gotowania. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić. 
Przygotować 3 talerze: na pierwszy wysypać mąkę ziemniaczaną, na drugim rozbełtać 2 jajka ze szczyptą soli, na trzeci wsypać mąkę pszenną i wymieszać z papryką słodką i czosnkiem. 
Rozgrzać dużą patelnię z olejem rzepakowym. Kurczaka obtaczać najpierw w mące ziemniaczanej, potem w jajku, a następnie w mące pszennej z przyprawami i wrzucać na patelnię. Smażyć do zarumienienia, obustronnie. Mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (by odsączyć tłuszcz). Wylać z patelni pozostały tłuszcz, a wlać przygotowany sos. Wymieszać i zagotować, dodać kawałki kurczaka i smażyć razem ok. 2min. 
Na talerz wyłożyć ryż, na to kurczaka, posypać podprażonym sezamem i szczypiorkiem. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam azjatyckie przepisy, też niedługo do siebie taki wrzucę- czysto koreański od Koreanki. Będzie pyysznie!

    https://kluskowy-garnek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń