Jakie to było pyszne!!! :) Naprawdę!! :D Koniecznie musicie spróbować! Przepis z podstawowej książki do TM.
Potrzebujemy (4 małe porcje):
kluski:
- 100g mleka,
- 20g świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 250g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 szczypty soli,
sos (improwizacja):
- ok.300g rozmrożonych malin,
- cukier - do smaku,
- jogurt naturalny.
Do naczynia miksującego TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier - podgrzać 2min30sek./37st/obr. 1. Dodać mąkę, jajko i sól. wyrobić ciasto 1min.30sek./interwał. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części, uformować kule. Dolny wkład Varomy delikatnie natłuścić, ułożyć w nim kule drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min.
Do naczynia YM wlać ok 1,5l wody. Nałożyć Varomę i parować kluski 20min/varoma/obr.łyżeczka.
W międzyczasie zblendować maliny, dodać cukier i jogurt.
Kluski polać sosem i zjeść :D Pycha!!! :)
Jakie to musi być pyszne :) Będę musiała spróbować tego cuda u siebie. Ja natomiast w poszerzaniu krągłości polecam się wybrać burgery wrocław Od czasu do czasu rozpusta na mieście wskazana :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń