1 lutego 2017

Kluski na parze z sosem malinowym

Jakie to było pyszne!!! :) Naprawdę!! :D Koniecznie musicie spróbować! Przepis z podstawowej książki do TM. 

Potrzebujemy (4 małe porcje): 
kluski:
- 100g mleka, 
- 20g świeżych drożdży, 
- 0,5 łyżeczki cukru, 
- 250g mąki pszennej, 
- 1 jajko, 
- 2 szczypty soli, 
sos (improwizacja): 
- ok.300g rozmrożonych malin, 
- cukier - do smaku, 
- jogurt naturalny. 

Do naczynia miksującego TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier - podgrzać 2min30sek./37st/obr. 1. Dodać mąkę, jajko i sól. wyrobić ciasto 1min.30sek./interwał. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części, uformować kule. Dolny wkład Varomy delikatnie natłuścić, ułożyć w nim kule drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15min.
Do naczynia YM wlać ok 1,5l wody. Nałożyć Varomę i parować kluski 20min/varoma/obr.łyżeczka. 

W międzyczasie zblendować maliny, dodać cukier i jogurt. 
Kluski polać sosem i zjeść :D Pycha!!! :) 

1 komentarz:

  1. Jakie to musi być pyszne :) Będę musiała spróbować tego cuda u siebie. Ja natomiast w poszerzaniu krągłości polecam się wybrać burgery wrocław Od czasu do czasu rozpusta na mieście wskazana :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń