Jakie piękne :) A jakie dobre ;) Przepis pochodzi z tej strony: klik.
Potrzebujemy:
- 500g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 20g świeżych drożdży,
- 1 jajko (+1 do posmarowania),
- 60g miodu,
- 60g roztopionego masła,
- 200g ciepłego mleka.
Do naczynia TM wlać mleko, dodać drożdże i podgrzać 2min./37st./obr.2. Dodać miód i masło i podgrzać 1min./37st./obr.2. Dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto 2min./interwał. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po tym czasie uformować 16 równych bułeczek i odstawić do wyrośnięcia na ok 15min.
Rozgrzać piekanrik do 200st. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać. Piec 20 - 30min - do zarumieniania i wydawania głuchego odgłosu jeśli stukniemy od dołu - ja piekłam 22min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz