6 lutego 2017

Mleczno - maślane mini bułeczki

Jakie piękne :) A jakie dobre ;) Przepis pochodzi z tej strony: klik

Potrzebujemy:
- 500g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 20g świeżych drożdży, 
- 1 jajko (+1 do posmarowania),
- 60g miodu, 
- 60g roztopionego masła, 
- 200g ciepłego mleka. 

Do naczynia TM wlać mleko, dodać drożdże i podgrzać 2min./37st./obr.2. Dodać miód i masło i podgrzać 1min./37st./obr.2. Dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto 2min./interwał. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po tym czasie uformować 16 równych bułeczek i odstawić do wyrośnięcia na ok 15min. 
Rozgrzać piekanrik do 200st. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać. Piec 20 - 30min - do zarumieniania i wydawania głuchego odgłosu jeśli stukniemy od dołu - ja piekłam 22min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz