8 sierpnia 2017

Chlebek śródziemnomorski

A chlebek jako dodatek do sałatki caprese, którą podałam na obiad.
Nie dodałam do niego oliwek - choć tak było w przepisie. Dałam za to więcej suszonych pomidorów. A przepis pochodzi z kolekcji na Thermomix. 


Potrzebujemy (2 bochenki): 
- 2 łyżki suszonego rozmarynu, 
- 450g mąki pszennej, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 20g oliwy z oliwek, 
- 180g wody letniej, 
- 40g świeżych drożdży, 
- 50g suszonych pomidorów, 
- 200g oliwek bez pestek. 

Do naczynia miksującego TM wrzucić rozmaryn i 200g mąki. Rozdrobnić 10sek./obr.8. Dodać 250g mąki, sól, oliwę, wodę, drożdży, pomidory i oliwki. Wyrobić 3min./interwał.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć, podzielić na pół, rękoma natłuszczonymi oliwą uformować dwa bochenki (średnicy ok 20cm - u mnie podłużne) i ułożyć na basze. Wierzch każdego chlebka naciąć ostrym nożem. Odstawić do wyrośnięcia na ok.20min. Rozgrzać piekarnik do 180st., termoobieg. Chlebki posmarować oliwą, piec 25 - 30min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz