22 sierpnia 2017

Pasta z jajkiem, wędzoną makrelą i chrzanem

Zamiast wędliny czy żółtego sera, bardzo fajna pasta na kanapki z jajkiem, wędzoną makrelą i chrzanem. Przepis z jednej z kolekcji na TM. Polecam! :) 

Potrzebujemy: 
- 4 jajka,
- 30g pora, 
- 15g masła, 
- 15g świeżego szczypiorku, 
- 30 chrzanu tartego, 
- 30g majonezu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 
- 130g wędzonej makreli bez skóry i ości.

Do naczynia miksującego wlać 400g wody, włożyć koszyczek, do koszyczka jajka i gotować 14min/varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, opłukać jajka pod zimną, bieżącą wodą. Obrać, przekroić na pół i odstawić. 
Do pustego naczynia TM włożyć pora i rozdrobnić 3sek./obr.5. Zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać masło i dusić bez założonej miarki 2min30sek./120st./obr.1. Dodać ugotowane jajka, pokrojony drobno szczypiorek, chrzan, majonez, sól, pieprz i wymieszać 5sek./obr.3.5. Dodać makrelę i wymieszać ponownie 5sek./obr.3.5. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz