16 sierpnia 2017

Szakszuka

Miał być lekki obiad - był. Pyszna szakszuka czyli jajka pieczone w pomidorach. Wyszło lekko pikantnie, ale bardzo smacznie ;) Polecamy!! :) 

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 2 - 3 pomidory, 
- łyżka oliwy, 
- ząbek czosnku, 
- 2 jajka, 
- sól,
- pieprz, 
- zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano). 

Pomidory sparzyć, pozbawić skórki i szypułki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i je przyprawić. Wymieszać. Smażyć ok 4 - 5 min, na dość sporym ogniu - nie mieszając (bo się zrobi papka). Wbić jajka, posolić, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż białko będzie ścięte - ok 3 - 4 min. Podawać np. z ciabattą :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz