Miał być lekki obiad - był. Pyszna szakszuka czyli jajka pieczone w pomidorach. Wyszło lekko pikantnie, ale bardzo smacznie ;) Polecamy!! :)
Potrzebujemy (2 porcje):
- 2 - 3 pomidory,
- łyżka oliwy,
- ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano).
Pomidory sparzyć, pozbawić skórki i szypułki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i je przyprawić. Wymieszać. Smażyć ok 4 - 5 min, na dość sporym ogniu - nie mieszając (bo się zrobi papka). Wbić jajka, posolić, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż białko będzie ścięte - ok 3 - 4 min. Podawać np. z ciabattą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz