Potrzebujemy (16 drożdżówek):
ciasto:
- 250ml mleka,
- 2 jajka,
- 75g miękkiego masła,
- 1 łyżka miodu,
- 500g mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2op suchych drożdży,
nadzienie:
- 400g twarogu,
- 0,5szkl cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
lukier:
- 6 kopiatych łyżek cukru pudru,
- 3 - 4 łyżki mleka.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w odpowiedniej kolejności w maszynie do chleba i załączyć program ciasto (lub wyrabiać ciasto ręcznie i zostawić do wyrośnięcia). Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5cm.
W czasie kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Ser umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać masło, żółtko, cukier puder i cukier z wanilią i wymieszać. Ser rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (ułatwieniem dla mnie było moczenie noża we wrzątku).
Następnie złożyć ciasto w środek:
Pokroić w pasy - ok. 16 pasków. Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Każdy pasek ciasta przekręcić dwukrotnie i układać na blasze w większych odstępach. Posmarować mlekiem. Piec 20min w 200st.
przed lukrowaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz