tarta z zielonym pesto
Potrzebujemy:
- 1op gotowego ciasta francuskiego (Lidl),
- 2op (ok. 200g) sera Camembert,
- 2 kulki mozzarelli,
- 0,5 słoiczka czerwonego (lub zielonego) pesto,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obciążyć je i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 10 - 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 10min.
W międzyczasie sery pokroić w plastry, pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w plastry, cebulkę drobno posiekać.
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować czerwonym pesto, ułożyć naprzemiennie plastry camembert i mozzarelli, rozłożyć pomidory, posypać cebulą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włożyć do piekarnika na 7 - 10min. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii.
Jeśli chcemy tartę przygotować wcześniej robimy wszystko zgodnie z powyższym, ale ostatni raz do piekarnika wkładamy dopiero przed samym podanie - 160st ok 10min, tak by tarta się przygrzała, a sery roztopiły.
tarta z czerwonym pesto
bardzo fajna tarta;) prosto i smacznie!
OdpowiedzUsuń