16 lipca 2015

Omlet... biszkoptowy

Bardzo prosty, szybki jeśli chodzi o przygotowanie, smaczny... :) Smakuje jak bardzo dobre ciasteczko... :) Przepis znaleziony u Doroty! :) 
Polecam! :) 


Potrzebujemy:
- 3 jajka, 
- 2/3szkl mleka, 
- 1/4szkl cukru, 
- 0,5szkl mąki pszennej, 
- szczypta soli, 
- łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
- 2 łyżeczki masła (może być klarowane), 
- sok z cytryny, 
- cukier puder. 

Piekarnik rozgrzać do 220st. Niską tortownicę posmarować masłem i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 2min.
W misie blendera połączyć jajka, mleko, cukier, mąkę pszenną, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować na gładką masę. 
Wyjąć tortownicę i wlać masę. Wstawić do piekarnika i piec 15min nie otwierając go. Wyjąć, posmarować masłem, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. Mam wrażenie, że na wierzchu jest dżemik morelowy. A może by dodać?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dżemiku nie ma, ale na pewno dobrze by smakował. Omlet jest słodki, bardzo...deserowy ;)

      Usuń