Znaleziona u Tysi sałatka została nazwana przez nią meksykańską. Mam problem, by ta nazwa nadal funkcjonowała, bo sałatce brak meksykańskiego smaku! Brak jej pikantności. Ot, po prostu, sałatka - jarzynowa. Bardzo dobra sałatka jarzynowa. Nadająca się również do pracy.
Potrzebujemy:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa,
- 150g sera żółtego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mały por,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Kukurydzę i fasolę wysypać na durszlak i przepłukać zimną wodą. Łodygę pora umyć i pokroić w plastry, przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem, po czym ponownie przelać zimną wodą. Pozostawić do odcedzenia.
Ananasa wyciągnąć z puszki i pokroić w paski, wrzucić do miski. Dodać przepłukaną i odcedzoną kukurydzę i fasolą oraz por. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do miski. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, sól, pieprz i wymieszać.
Sałatka wygląda pysznie chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Co w tym przepisie powoduje, że smak jest nie meksykański ?
OdpowiedzUsuńJak napisałam wyżej - brak jej pikantności i jakiegoś wyrazistego smaku. Potrawy meksykańskie kojarzą mi się z silnym i zdecydowanym smakiem + często pikantnym. Taka moja opinia. Sałatka jest dobra, ale nie meksykańska.
Usuń