9 lipca 2015

Sałatkowo: z czerwoną fasolą i ananasem

Znaleziona u Tysi sałatka została nazwana przez nią meksykańską. Mam problem, by ta nazwa nadal funkcjonowała, bo sałatce brak meksykańskiego smaku! Brak jej pikantności. Ot, po prostu, sałatka - jarzynowa. Bardzo dobra sałatka jarzynowa. Nadająca się również do pracy. 

Potrzebujemy: 
- 1 puszka czerwonej fasoli, 
- 1 puszka kukurydzy, 
- 1 puszka ananasa, 
- 150g sera żółtego, 
- 1 czerwona papryka, 
- 1 mały por, 
- 3 łyżki majonezu, 
- 1 łyżka śmietany, 
- 1 łyżka musztardy, 
- sól, 
- pieprz. 

Kukurydzę i fasolę wysypać na durszlak i przepłukać zimną wodą. Łodygę pora umyć i pokroić w plastry, przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem, po czym ponownie przelać zimną wodą. Pozostawić do odcedzenia. 
Ananasa wyciągnąć z puszki i pokroić w paski, wrzucić do miski. Dodać przepłukaną i odcedzoną kukurydzę i fasolą oraz por. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do miski. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, sól, pieprz i wymieszać. 

3 komentarze:

  1. Sałatka wygląda pysznie chętnie bym spróbowała :)

    Zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Co w tym przepisie powoduje, że smak jest nie meksykański ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam wyżej - brak jej pikantności i jakiegoś wyrazistego smaku. Potrawy meksykańskie kojarzą mi się z silnym i zdecydowanym smakiem + często pikantnym. Taka moja opinia. Sałatka jest dobra, ale nie meksykańska.

      Usuń