Hit ostatnich tygodni u nas, a to wszystko dzięki mojej kochanej Sis, która nas po raz pierwszy ugościła tą sałatką :) Sałatka jest szybka, prosta, nie wymagająca, ale za to bardzo atrakcyjna smakowo :) Polecam na spotkanie towarzyskie czy kolację :)
Ilość składników dopasujcie do ilości osób, ja podaję przepis na ok. 14/16 osób, w zależności od poziomu głodu :)
Potrzebujemy:
- 2 duże brokuły,
- 1op sera bałkańskiego (Lidl),
- kilka łyżek kukurydzy z puszki,
- kilka łyżek ziaren słonecznika,
- sól,
sos czosnkowy:
- 1 i 1/2op dużego jogurtu greckiego,
- 8 ząbków czosnku,
- zioła prowansalskie (lub oregano, bazylia, tymianek),
- sól,
- pieprz.
Brokuła podzielić na różyczki i umyć. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić brokuła i gotować ok. 7 - 8min, bez przykrycia. Brokuł musi być al dente. Przełożyć do durszlaka i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować sos czosnkowy: wszystkie składniki zblenderować, doprawić do smaku.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Kiedy brokuł będzie chłodny ułożyć go na płaskim naczyniu, pomiędzy różyczkami poukładać pokrojony w kostkę ser bałkański, posypać kukurydzą z puszki. Całość obficie polać sosem czosnkowym i potrzepać uprażonymi ziarnami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz