29 czerwca 2015

Sałatkowo: brokułowa z sosem czosnkowym

Hit ostatnich tygodni u nas, a to wszystko dzięki mojej kochanej Sis, która nas po raz pierwszy ugościła tą sałatką :) Sałatka jest szybka, prosta, nie wymagająca, ale za to bardzo atrakcyjna smakowo :) Polecam na spotkanie towarzyskie czy kolację :) 
Ilość składników dopasujcie do ilości osób, ja podaję przepis na ok. 14/16 osób, w zależności od poziomu głodu :) 

Potrzebujemy:
- 2 duże brokuły, 
- 1op sera bałkańskiego (Lidl), 
- kilka łyżek kukurydzy z puszki, 
- kilka łyżek ziaren słonecznika,
- sól, 
sos czosnkowy:
- 1 i 1/2op dużego jogurtu greckiego,
- 8 ząbków czosnku, 
- zioła prowansalskie (lub oregano, bazylia, tymianek),
- sól, 
- pieprz. 

Brokuła podzielić na różyczki i umyć. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić brokuła i gotować ok. 7 - 8min, bez przykrycia. Brokuł musi być al dente. Przełożyć do durszlaka i pozostawić do wystygnięcia. 
Przygotować sos czosnkowy: wszystkie składniki zblenderować, doprawić do smaku. 
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. 
Kiedy brokuł będzie chłodny ułożyć go na płaskim naczyniu, pomiędzy różyczkami poukładać pokrojony w kostkę ser bałkański, posypać kukurydzą z puszki. Całość obficie polać sosem czosnkowym i potrzepać uprażonymi ziarnami słonecznika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz