... no prawie ;) Bo zamiast białego mamy żółty :) Trzy kolorowa zupa z pieczonej papryki. Pikantna. Pyszna i jaka efektowna! :) Możecie ją podać w 3 osobnych miseczkach, bądź jak ja - na jednym talerzu. Zupa jest tak gęsta, że spokojnie się da ją wlać na jeden talerz :) Przepis z tego bloga - klik.
Potrzebujemy (3 porcje):
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 mała żółta papryka,
- 2 małe zielone papryki,
- 200g czerwonych, dojrzałych pomidorów,
- 200g żółtych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- średnia cebula,
- 1 czerwona papryczka chilli,
- 1 żółta papryczka chilli,
- 1 zielona papryczka chilli,
- 200ml bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pomidory - skórką do dołu, a paprykę skórką do góry i posmarować ją oliwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st (grzanie góra - dół) na ok. 20min, aż skórka zacznie bąbelkować i się przypiekać. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i chwilę ostudzić. Ściągnąć skórkę z pomidorów i papryk i każdy kolor ułożyć na osobnym talerzu.
Cebulę drobno posiekać. Każdą z 3 kolorów papryczek chilli drobno posiekać (każdy kolor osobno!). W trzech niewielkich (1,5l garnkach) rozgrzać po 1 łyżce oliwy. Do każdego dodać po 1/3 posiekanej cebuli i wycisnąć po 1 ząbku czosnku i zeszklić. Dodać posiekaną chilli (każdy garnek - inny kolor) i chwilę podsmażyć. Do czerwonej chilli - dodać czerwone pomidory i paprykę. Do żółtej chilli - dodać żółte pomidory i paprykę. Do zielonej chilli - dodać zieloną paprykę. Smażyć ok. 5min, po czym dodać bulion warzywny (ok. 70 - 80ml - zależy jak gęstą chcecie mieć zupę) i gotować ok. 10min. Każdą zupę potraktować blenderem. Wlać na talerz - kolory oddzielić posiekaną natką pietruszki.
Jak dla mnie świetna, nie szkodzi, że nie ma białego - żółty bardziej apetyczny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie, ale zrezygnowałabym z pietruszki :)
OdpowiedzUsuń