Meksykańska zupa to i drugie musi być w temacie :) Nie do końca zachwyciło, ale nie ma co narzekać. Mięso dobre, choć brak mu pikantności. Ryż z fasolką... jak to ryż z fasolką. A salsa...chyba zbyt mało kwaśna :) Narzekam? Nie! Przedstawiam Wam tak jak było. Polecam jednak, bo wyszło dobre, choć nie takie jak oczekiwałam :) Przepis z Kwestii Smaku.
Potrzebujemy (2 porcje):
- 1 duża pierś z kurczaka,
marynata:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 0,5 łyżeczki oregano,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu,
- skórka z 0,5 limonki,
- sok z 0,5 limonki,
- 2 łyżki oleju,
fasola z ryżem:
- ryż jaśminowy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 0,5 łyżeczki oleju roślinnego,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego,
salsa:
- 1 awokado,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 1 duży pomidor,
- 0,5 papryczki chilli (u mnie żółta),
- 1 łyżka soku z limonki,
- sól.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Gruby filet przekroić wzdłuż na pół. Oprószyć solą. W filiżance przygotować marynatę - zmieszać wszystkie suche składniki ze sobą i natrzeć nimi obustronnie filety. Skropić sokiem z limonki i oprószyć skórką otartą z limonki, obtoczyć w oleju. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30min.
Ugotować ryż. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i kminek rzymski - chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną fasolę i smażyć wszystko ok 2min. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Awokado obrać i pozbawić pestki, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć i ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę chilli (oczyszczoną z pestek). Wymieszać wszystko, dodać sok z limonki i sól.
Kurczaka wyciągnąć z lodówki i smażyć na grillowej patelni ok 3 min z jednej strony i po przewróceniu ok. 2 min.
Salsę z awokado mogę jeść kilogramami, pycha:)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio te filety :)
OdpowiedzUsuń