Poszukiwania prostego i szybkiego przepisu na ciastko zostały zakończone na stronie Kwestii Smaku :) Tym razem wybór padł na ciasto jogurtowe. Chciałam jednak dodać do niego owoce i zrobić w większej formie. Składniki więc odpowiednio sobie przeliczyłam. Wrażenia: puszyste, dobre, ale... jak dla mnie sporo za słodkie - mimo iż dałam mniej cukru niż wyszło z przeliczeń. Nie mniej jednak - polecam!
Potrzebujemy (35x47cm):
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego,
- 3 kubki mąki pszennej,
- nie całe 2 kubki cukru (mniej - 1 wystarczy),
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 jaj,
- 1 kubek oleju,
dodatkowo:
- 300g borówek.
Do dużej miski wlać jogurt naturalny, a kubeczek po nim umyć i wytrzeć. Przesiać 3 kubki mąki pszennej, dodać cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, jaja i olej. Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach do czasu połączenia się składników. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte i osuszone borówki ułożyć na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175st, przez ok. 40min - do suchego patyczka.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńjakie proste, chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
newyolkkitchen.blogspot.com
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuń