30 maja 2015

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorem

Taka kolorowa, piękna i jakże smaczna! :) Super na niedzielne śniadanie, albo kolację :) Polecam! 

Potrzebujemy (2 - 3 porcje): 
- 5 jaj, 
- 2 garście szpinaku, 
- 0,5 dużego pomidora, 
- 1 cebulka bananowa,
- sól, 
- pieprz. 

Szpinak umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Połówkę pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, po chwili dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidora i znów chwilę podsmażyć. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełożyć na talerz. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem.   


2 komentarze: