20 maja 2015

Udka pieczone z warzywami

Chciałam szybko i prosto. Do zrobienia takie było... ale prosto udek się nie je :) Przynajmniej ja mam z tym ogromny problem...ale za to Połówek lubi bardzo. Tutaj stwierdził, ze dobre... ale szału nie ma ;) No cóż... :)
Udka podałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką, a do tego zrobiłam sałatkę z sałaty masłowej, ale taką z przepisu mojej Mamy :) Przepis na udka znalazłam u Tysi.


Potrzebujemy (4 porcje):
- 4 udka z kurczaka, 
- 10 średnich ziemniaków, 
- 4 marchewki, 
- 0,5 selera, 
- 1 cebula, 
- parę gałązek świeżej bazylii (oryginał: lubczyk), 
- oliwa z oliwek, 
- masło, 
- ok. 100ml wody, 
- sól, 
- pieprz, 
- czerwona słodka papryka, 
- czosnek granulowany, 
- zioła prowansalskie, 
sałata: 
- sałata masłowa, 
- 0,5 dużego kubka śmietany 18%, 
- szczypta soli, 
- 1 łyżeczka cukru, 
- 1 łyżeczka octu. 

Udka zamoczyć w zimnej wodzie na ok. 20min. Po tym czasie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Włożyć do lodówki na 30min. W tym czasie obrać ziemniaki, marchewki, selera, cebulę. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchewkę, selera i cebulę w kawałki. Warzywa wrzucić do miski, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć udka (skórką do góry) - nakłuć je parę razy nożem, a na każde udko położyć kawałek masła. Po bokach formy wlać wodę. Pomiędzy warzywa powkładać gałązki bazylii (lubczyku). Przykryć. Zapiekać w temperaturze 200st przez 70 - 80min. 
Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki i wrzucić do miski. Do garnuszka wlać śmietanę, sól, cukier i ocet. Wymieszać. Wlać sos do sałaty i wymieszać. 
Udka podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.     

2 komentarze: