Lubicie pikantne zupy? Jeśli tak to propozycja w sam raz dla Was! :) Pikantna, smaczna, aromatyczna zupa z pieczonym kurczakiem. Polecam! Przepis znalazłam na tym blogu, ale go trochę zmieniłam.
P.S. to już 200 post na blogu! :)
Potrzebujemy (4 porcje):
zupa:
- ok.1,5l bulionu drobiowego,
- 4 dymki,
- papryczka chilli,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
kurczak:
- 1 pierś z kurczaka,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- duża szczypta soli,
- łyżeczka papryki ostrej,
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sok z cytryny,
- oliwa,
do podania:
- makaron chiński.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią kurczaka. Odstawić na ok. 30min do lodówki. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30min w temp. 200st.
Białą część dymki i papryczkę chilli drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić dymkę i zeszklić. Wrzucić posiekaną chilli i chwilę podsmażyć. Dodać sos sojowy, brązowy cukier i pastę curry - wymieszać i chwilę smażyć. Zalać gorącym bulionem. Gotować chwilę, doprawić sokiem z cytryny i sosem chilli.
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, podzielić na porcje, ułożyć kawałki kurczaka, nalać rosół, oprószyć cebuszkami z dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz