Moje pierwsze podejście do szparagów. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spróbować. Wrażenia...? Niespecjalne... ;) Zjadliwe - owszem, czy smaczne - kwestia gustu ;) Przepis znaleziony na stronie kuchnia.it.
Potrzebujemy (2-3 porcje):
- ok. 7 - 8szt szparagów,
- 250g pomidorków koktajlowych,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól,
- pieprz,
- świeża bazylia,
- 2 kulki mozzarelli,
sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy,
- szczypta brązowego cukru,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
do podania:
- grzanki z ciabatty,
- masło czosnkowe.
Składniki sosu połączyć razem.
Ciabattę pokroić na kromki, posmarować masłem czosnkowym i grillować w piekarniku.
Szparagi umyć i obciąć zdrewniałe końce i posmarować oliwą. Patelnię grillową mocno rozgrzać i grillować szparagi ok. 3min przewracając podczas smażenia. Pomidory przekroić na połówki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Szparagi przełożyć na talerz, a na patelni krótko grillować pomidorki koktajlowe. Przełożyć na szparagi, ułożyć listki bazylii. Mozzarellę odsączyć z zalewy, rozerwać palcami i ułożyć na warzywach. Całość polać sosem. Podawać z grzankami.
Wygląda pięknie, tez planuję niedługo pierwszy raz spróbowac szparagów:)
OdpowiedzUsuń