12 maja 2015

Sałatkowo: ze szparagami i mozzarellą

Moje pierwsze podejście do szparagów. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spróbować. Wrażenia...? Niespecjalne... ;) Zjadliwe - owszem, czy smaczne - kwestia gustu ;) Przepis znaleziony na stronie kuchnia.it. 

Potrzebujemy (2-3 porcje):
- ok. 7 - 8szt szparagów,
- 250g pomidorków koktajlowych, 
- pół łyżeczki suszonego tymianku, 
- sól, 
- pieprz, 
- świeża bazylia, 
- 2 kulki mozzarelli,
sos: 
- 2 łyżki octu balsamicznego, 
- 3 łyżki oliwy, 
- szczypta brązowego cukru, 
- szczypta soli, 
- świeżo zmielony czarny pieprz, 
do podania: 
- grzanki z ciabatty,
- masło czosnkowe.

Składniki sosu połączyć razem. 
Ciabattę pokroić na kromki, posmarować masłem czosnkowym i grillować w piekarniku. 
Szparagi umyć i obciąć zdrewniałe końce i posmarować oliwą. Patelnię grillową mocno rozgrzać i grillować szparagi ok. 3min przewracając podczas smażenia. Pomidory przekroić na połówki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Szparagi przełożyć na talerz, a na patelni krótko grillować pomidorki koktajlowe. Przełożyć na szparagi, ułożyć listki bazylii. Mozzarellę odsączyć z zalewy, rozerwać palcami i ułożyć na warzywach. Całość polać sosem. Podawać z grzankami. 

1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie, tez planuję niedługo pierwszy raz spróbowac szparagów:)

    OdpowiedzUsuń