Paella (czyt. paeja) to hiszpańska potrawa, której podstawą jest ryż z dodatkiem szafranu (którego u mnie brak!). Przepis pochodzi ze strony Galerii Smaku i udał się pewnie idealnie. Smak nie jest zaskakujący. Połówek stwierdził, że czuć zbyt dużo skrobi. Uznaliśmy również, że lepsze byłoby z dodatkiem ostrej papryczki i większej ilości chorizo. Mimo tych naszych uwag - polecam! :)
Potrzebujemy (4 porcje):
- 1 duża pierś z kurczaka,
- 90g chorizo,
- 4 garstki ryżu do risotto - arborio,
- 1 duży pomidor,
- 1 duża czerwona papryka,
- mała puszka kukurydzy,
- 660ml buliony drobiowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwa,
- 0,5szkl białego, wytrawnego wina,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- natka pietruszki.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Chorizo pokroić na pół-plastry. Paprykę i pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać chorizo i delikatnie podsmażyć, dodać kurczaka i smażyć ok. 3min. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać paprykę i kukurydzę z puszki, smażyć k.2min, następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze 3min. Wlać wino, gotować ok. 4min. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (ja dodałam jeszcze trochę soli). Dodać ryż i smażyć 2min. Zalać gorącym bulionem i gotować bez przykrycia ok. 12min. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 6min. Dodać grubo posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Kuchni hiszpańskiej we własnym wykonaniu nie próbowałam, ale ta potrawa mnie zaciekawiła- sprawia wrażenie mało czasochłonnej, idealnej na ciepłe dni, kiedy nie ma się ochoty na spędzanie czasu w kuchni przez pół dnia ;)
OdpowiedzUsuń