Szukałam szybkiego ciastka, najlepiej bez pieczenia. Znalazłam... tutaj :) Nie jest przesadnie słodkie, robi się szybko i co najważniejsze - smakuje naprawdę dobrze ;)
Potrzebujemy:
- 250g herbatników maślanych,
- 250g herbatników kakaowych,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 1szkl orzechów włoskich,
- 2 snickersy (opcjonalnie),
masa budyniowa:
- 1l mleka,
- 1szkl mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek),
- jajko,
- 0,5szkl cukru,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 220g masła.
Orzechy włoskie drobno posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Masło i 2,5szkl mleka umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Do drugiego garnka wlać pozostałe mleko, dodać obie mąki, jajko, budyń, cukier i cukier z wanilią i zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Odczekać chwilę - pozwolić by parę razy "bulknęło". Przestudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć kakaowe herbatniki. Wyłożyć na nie 1/3 masy budyniowej. Ułożyć maślane herbatniki, 1/3 masy budyniowej, na to znów kakaowe herbatniki i ostatnią część masy budyniowej. Przykryć maślanymi herbatnikami.
Puszkę masy kajmakowej wstawić w garnka i zalać gorącą wodą, by ją rozmiękczyć by się dobrze rozsmarowała. Po chwili otworzyć puszkę i rozsmarować masę na herbatnikach. Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Przed podaniem pokroić w paski snickersa i ułożyć po 1 pasku na każdej kostce.
wygląda pysznie, na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam snicersa.
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuń