8 listopada 2016

Bułki wrocławskie

Te bułki robiłam już dwa razy - są rewelacyjne! Naprawdę, uwierzcie mi :) Dobre na drugi dzień, świeże, fajne. :)

Potrzebujemy (12-14szt):

- 20g świeżych drożdży, 
- 150g mleka, 
- 100g wody, 
- 10g soli, 
- 5g cukru, 
- 30g miękkiego masła, 
- 1 jajko, 
- 550g mąki pszennej. 

Drożdże pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Dolać 2 łyżki mleka i cukier. Wymieszać 3min./37st./obr.2. Zaczyn się spieni. Pozostawić na ok.15min. Po tym czasie dodać mąkę, sól, roztrzepane jajko, masło, wodę i mleko. Wyrobić ciasto 4min./interwał. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować bułeczki, obtoczyć delikatnie w mące, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia min.10min. Kiedy bułki wyrosną naciąć na każdej dość głęboki rowek. Po tym czasie piec ok.20min w 200st. 



1 komentarz: