Zachwalany przez wszystkich i piękny... :) Rzeczywiście piękny i wyszła rosa :) :) W smaku - najpierw mnie nie zachwycił, ale na drugi dzień jest naprawdę dobry ;) Super deser do kawki ;) Niestety zdjęcie nie najlepszej jakości...ale szybko musiałam go spróbować... ;)
Potrzebujemy (blacha ok.30x40cm):
spód:
- 125g masła,
- 30g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 250g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego,
- 5 żółtek,
- 250g cukru (ja dałam 200g),
- 2op budyniu waniliowego (proszek),
- 650g mleka,
- 120g oleju,
pianka:
- 6 żółtek (pozostawionych z ciasta i masy serowej),
- szczypta soli,
- 100g cukru.
Piekarnik nagrzać do 180st. Blachę natłuścić masłem. Do naczynia miksującego wsypać 100g cukru i rozdrobnić 10sek./obr.10. Wysypać i przełożyć do innej miseczki. Do naczynia miksującego dać masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 1min./interwał. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Naczynie umyć i osuszyć. Dodać twaróg, żółtka, cukier, budynie, mleko i olej. Zmiksować 3min./obr.6. Masę wylać na ciasto i piec 50min. w 180st. - po ok.35/40min zmniejszyłam temp. do 160st, bo mi się przypalało z góry.
Naczynie dokładnie umyć i osuszyć. Założyć motylek. Ok. 10min przed końcem pieczenia do naczynia miksującego wlać białka i szczyptę soli. Ubijać 4min./obr.4. Następnie - stopniowo dodając na początku zmiksowany cukier ubijać kolejne 2min./obr.4. Piankę wyłożyć na wierzch ciasta i piec 10min w 180st, aż się zarumieni. Potrzymać chwilkę w wyłączonym piekarniku i wyciągnąć do wystudzenia.
Uwielbiam go! Jest taki elegancki :)
OdpowiedzUsuńTobie wyszedł wspaniale :)