Szybka, pikantna, jednogarnkowa potrawa :) Najlepiej podać zaraz po przygotowaniu, później ryż "zabiera" nam sos pomidorowy. Jeśli podajecie później to warto dodać trochę wody do garnka by podgrzać i "rozluźnić" risotto.
Potrzebujemy (4-6 porcji):
- 1 cebula,
- 250g rosołu (lub bulionu),
- 250g ryżu do risotto (arborio),
- 100g białego wina,
- 400g przecieru pomidorowego,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 200g kiełbasy chorizo,
- 30g oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić na duże kawałki, wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 3sek./obr.4 i przełożyć do miseczki. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozdrobnić 4sek./obr.5. Zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę, pokrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, dusić 7min/varoma/obr.1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, dodać do naczynia miksującego. Dodać paprykę, przecie pomidorowy, rosół, wino i ryż. Gotować 25min/Varoma/obr.1 (zamiast miarki położyć koszyczek, żeby uniknąć chlapania). Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Można podać posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz