Krem orzechowo - czekoladowy a'la Nutella - od Nutelli mniej słodka, bardziej czekoladowa... i "zwarta" nie płynna. Niektózy stwierdzili, że jest lepsza niż oryginał ;) Polecam spróbować. Jak wykorzystam tą, chcę zrobić jeszcze bardziej dietetyczną :)
Potrzebujemy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90%,
- 90g cukru,
- 60g orzechów laskowych,
- 70g masła,
- 100g mleka.
Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować 10sek./obr.10. Dodać orzechy laskowe i rozdrobnić 15sek./obr.10. Dodać czekoladę i rozdrobnić 15sek./obr.8. Dodać masło w kawałkach i mleko, ucierać 3min/50st./obr.2. Przelać do słoika, szczelnie zamnąć i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce ok. 2 - 3 tygodni.
bo domowe smarowidła są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń