Kiedyś robiłam tak: klik! Dziś jest tak ;)
Potrzebujemy:
- 155g naturalnego miodu,
- 90g dżemu (u mnie własnej produkcji dżem dyniowo-jabłkowy, ale może być np.truskawkowy bądź inny),
- 25g oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- 40g płatków kukurydzianych,
- 15g nasion chia,
- 60g wiórków kokosowych,
- 100g żurawiny suszonej,
- 60g płatków migdałowych,
- 25g orzechów laskowych (całych),
- 40g ziaren słonecznika.
Wszystkie dodatki czyli: płatki, chia, wiórki kokosowe, żurawinę, migdały, orzechy laskowe i słonecznik połączyć razem w misce. W naczyniu miksującym TM umieścić miód, dżem, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Podgrzać 3,5min/105st./obr.2. Dodać wszystkie dodatki i wymieszać 30sek./obr.3. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ja wylałam na blachę 25x30cm, ale nie zajęło całej, tylko połowę, możecie użyć keksówki - wtedy będziecie mieć grubsze batoniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 12min. Wystudzić, pokroić i można zapakować każdy osobno.
Smakowicie wyglądają. Bardzo lubię takie domowe batoniki :)
OdpowiedzUsuń