Potrzebujemy (8szt.):
- 50g cukru,
- 3/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 25g świeżych drożdży,
- 125g mleka,
- 1 żółtko,
- 40g masła,
- 250g mąki pszennej,
kruszonka:
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka roztopionego masła,
dodatkowo:
- roztrzepane jajko.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. 2min30sek./50st./obr.4. Dodać żółtko, masło i mąkę. Wyrobić ciasto 1min30sek/interwał. Ciasto przełożyć do obsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Przygotować kruszonkę: roztopione masła wymieszać z mąką i cukrem. Uformować kulkę, zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować bułeczki i układać na blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Kulkę kruszonki wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Posypać bułeczki. Piec 20 - 25min w 200st.
jakie ładniutkie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie))
OdpowiedzUsuń